Nasan luotain tutkii tänään aurinkokunnan suurinta kuuta

Jupiterin Ganymedes-kuuta ei ole ohitettu sitten Galileo-luotaimen noin 20 vuotta sitten. Nasan Juno-luotain kerää ohilennollaan uutta tietoa jättiläiskuusta. 

Juno ohittaa Ganymedeen maanantai-iltana kello 20.35 ja käy siitä lähimmillään 1 038 kilometrin etäisyydellä.

"Junolla on mukanaan tarkkoja instrumentteja, jotka mahdollistavat Ganymedeen näkemisen uusilla tavoilla", sanoo Junon päätutkija Scott Bolton.

Erityisen kiinnostavassa roolissa on Junon mikroaaltoradiometri (MWR), joka pystyy tutkimaan kuun pintaa.

"MWR antaa ensimmäisen syvän tarkastelun siitä, miten jään koostumus ja rakenne vaihtelevat syvyyden mukaan ja suo meille entistä paremman ymmärryksen jääkuoren muodostumisesta ja sen prosesseista", Bolton jatkaa.

Juno-luotaimen päätehtävä on Jupiterin sisusten luotaaminen eikä sitä ole suunniteltu ottamaan tarkkoja kuvia. Kaikki lisätieto Ganymedeksestä on kuitenkin tervetullutta tulevaisuuden luotainlentojen suunnitteluun.

Jupiterin kuille suuntaavia luotaimia valmistelevat parhaillaan sekä ESA että Nasa. ESAn JUICE-luotain on määrä laukaista vuonna 2022. Se saapuu Jupiterin kiertoradalle lokakuussa 2029 ja Ganymedeksen kiertoradalle 2032.

Nasan Europa Clipper halutaan laukaista 2024 ja sen on määrä saapua Jupiterin luo 2030.

Ganymedes on halkaisijaltaan noin 5 270 kilometriä eli hieman Merkurius-planeettaa suurempi, mutta massaltaan vain alle puolet siitä. Europa-kuun tapaan pidetään mahdollisena, että Ganymedeen jääpinnan alla on nestemäisen veden valtameri tai ainakin vesitaskuja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)