Luotaimet tekevät Venuksen tuplaohituksen

Viikon päästä kaksi luotainta, Solar Orbiter ja BepiColombo suorittavat Venuksen ohilennon vain 33 tunnin aikaerolla. Useat tiedeinstrumentit ovat valmiina keräämään dataa.

Ensimmäisenä naapuriplaneettamme ohittaa Nasan ja Euroopan avaruusjärjestön ESAn Solar Orbiter 9. elokuuta klo 7.42 Suomen aikaa. Alus käy lähimmillään 7 995 kilometrin etäisyydellä planeetasta.

ESAn ja Japanin avaruusjärjestön JAXAn BepiColombon ohilento tapahtuu 10. elokuuta klo 16.48. Se pyyhkäisee vain 550 kilometrin korkeudelta Venuksen pinnasta.

Monet tutkimuslaitteet ovat aktiivisia ohilennoilla. Dataa kerätään muun muassa Venuksen magneettisesta ympäristöstä ja plasmasta.

Koska Venuksen kiertoradalla on JAXAn Akatsuki-luotain, saadaan kolmen aluksen mittauksista ainutlaatuinen yhdistelmä tietoa.

Kummallakaan luotaimella ei ole ohilennon aikaan mahdollisuutta ottaa korkean erotuskyvyn kuvia, mutta BepiColombon kolme monitorointikameraa nappaavat mustavalkoisia 1024×1024 pikseliresoluution otoksia. Pääosan näistä odotetaan olevan saatavilla 11. elokuuta.

BepiColombon määränpää on Merkurius, jonka kiertoradalle se saapuu vuoden 2025 loppupuolella. Tätä ennen alus tekee kuusi Merkuriuksen ohilentoa, joista ensimmäinen tapahtuu lokakuun alussa vain 200 kilometrin korkeudella planeetan pinnasta.

Solar Orbiter jatkaa Venuksen ohilentoja kierroksillaan Auringon ympäri. Näin saadaan muutettua sen ratatasoa enemmän kallelleen, mikä tarjoaa paremman näkymän Auringon huonommin tunnettuihin napa-alueisiin.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)