Pienasteroidi pyyhälsi maanantaina maapallon ohi vain 3 000 kilometrin päästä

Asteroidien etsintähanke Catalina Sky Survey löysi maanantaina uuden pienasteroidin. Laskelmissa paljastui, että parimetrinen kappale oli muutamaa tuntia aiemmin viilettänyt maapallon ohi todella läheltä.

Nimikoodin 2021 UA1 saanut kappale on yksi lähimpää koskaan maapallon ohittanut havaittu asteroidi.

Kappaleen kooksi on sen kirkkauden perusteella arvioitu 1,2–2,6 metriä. Löytöhetkellä sen kirkkaus oli 18,6 magnitudia.

Lähimmänkään ohituksen aikana vain noin 3 000 kilometrin päässä asteroidi tuskin olisi näkynyt paljain silmin sen pienen koon ja tummuuden vuoksi.

Oheisessa kuvassa valkoinen ympyrä on Kuun rata ja pisteiden väli vastaa tuntia.

Käänneltävästä kuvaajasta näkyy myös, miten paljon Maan painovoima muutti kappaleen suuntaa maakeskisessä koordinaatistossa. Radan mutkat ovat radanpiirrossa syntyneitä virheitä, koska tätä visualisointiohjelmaa ei ole suunniteltu näin läheisiin ohituksiin.

Kappaleen laskettu rata aurinkokunnassa vie sen lähimmillään Merkuriuksen ja Venuksen ratojen puoliväliin, kauimmillaan se käy lähes Marsin etäisyydellä. Ohitusnopeus oli sangen suuri, peräti 16 kilometriä sekunnissa.

Tämän kokoluokan kappaleita törmää Maan ilmakehään vuosittain useita. Ne näkyvät hyvin kirkkaina tulipalloina. Monista niistä päätyy maanpinnalle meteoriitteja, mutta vain harvat kappaleet löydetään.

Pienistä muutaman metrin kokoisista asteroideista tunnetaan erittäin pieni osa. Tunnettujen asteroidien lähiohituksia voi tutkia Nasan sivuilta.