Komeettojen kaasukehistä löytyi raskaita metalleja

Belgialaisen ryhmän uusi tutkimus osoittaa, että rautaa ja nikkeliä on komeettojen kaasukehissä koko aurinkokunnassamme, jopa kaukana Auringosta.

Komeettojen pölyisissä ja kivisissä sisäosissa tiedetään piilevän raskaita metalleja. Yleensä metallit eivät muutu kaasumaisiksi alhaisissa lämpötiloissa, joten niitä ei ole ajateltu löytyvän kaukana Auringosta kiitävien komeettojen kaasukehistä.

Tästä huolimatta tutkijat ovat nyt havainneet nikkeli- ja rautahöyryä komeetoista, jotka ovat jopa yli 480 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Etäisyys on yli kolminkertainen Maan ja Auringon väliseen etäisyyteen verrattuna.

”Oli suuri yllätys löytää rauta- ja nikkeliatomeja kaikkien niiden komeettojen kaasukehistä, joita olemme havainneet kahden viime vuosikymmenen aikana. Näitä on noin 20, joista osa on kaukana Auringosta kylmässä avaruudessa”, kertoo Jean Manfroid Liègen yliopistosta Belgiasta.

Toinen tällä viikolla julkaistu tutkimus todistaa, että raskaita metalleja esiintyy myös tähtienvälisen Borisov-komeetan kaasukehässä. Puolalainen ryhmä havaitsi tätä komeettaa sen lentäessä ohitsemme noin puolitoista vuotta sitten.

”Meidän oli aluksi vaikea uskoa, että atomimuodossa olevaa nikkeliä voisi todella olla Borisovissa niin kaukana Auringosta. Vaati lukuisia testejä ja tarkastuksia ennen kuin pystyimme vihdoin vakuuttamaan itsemme tästä havainnosta", kuvailee Piotr Guzik Jagellon yliopistosta Puolasta.

Löydös oli yllättävä, koska ennen näitä kahta tutkimusta raskaita metalleja oli havaittu vain kuumista ympäristöistä. Sellaisia ovat esimerkiksi ultrakuumien eksoplaneettojen kaasukehät ja liian lähelle Aurinkoa kulkeneiden haihtuvien komeettojen kaasukehät.

Komeetta Borisovia havaittiin, kun se oli noin 300 miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Välimatka vastaa kahta Maan ja Auringon välistä etäisyyttä.

Aiheesta lisää ESO