Hubble otti tarkan tilannekuvan Jupiterista

Kuuluisa avaruusteleskooppi käännettiin elokuussa kohti Jupiteria. Näin saatu kuva tarjoaa tutkijoille sääraportin kaasujättiläisen turbulentista kaasukehästä.

Hubble otti yllä näkyvän kuvan elokuun 25. päivänä. Uutena ja jännittävänä yksityiskohtana näkyy keskipohjoisella leveyspiirillä kirkas, valkoinen myrsky, joka syntyi 18. elokuuta. Se kiertää planeettaa 560 kilometrin tuntinopeudella.

Varhaisessa kehitysvaiheessa olevan myrskyn perässä seuraa pyrstömäinen häiriörakenne. Hubblen ajoitus on täydellinen sen näyttämiseen.

Tällä Jupiterin alueella myrskyjä syntyy noin joka kuudes vuosi, usein monta kerrallaan.

Jupiterin tunnusmerkki, eteläisellä pallonpuoliskolla oleva Suuri punainen pilkku, on noin 16 000 kilometrin läpimittainen myrsky. Oma planeettamme mahtuisi helposti sen sisään.

Nyt jättipilkku on erityisen voimakkaan punainen. Valtava myrsky on jo kauan ollut kutistumaan päin. Tämä tiedetään 1930-luvulta alkaneiden kaukoputkihavaintojen ansiosta.

Suuren punaisen pilkun alla oleva vaaleampi myrsky on viralliselta nimeltään Oval BA, mutta tutkijat käytännössä kutsuvat sitä Suuri punainen pilkku junioriksi. Se oli alunperin valkoinen, mutta muuttui punaiseksi vuonna 2006. Tämän jälkeen se on haalistunut, mutta nyt myrskyn keskus näyttäisi tummenneen hienoisesti.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)