Enceladuksen pohjoiselta pallonpuoliskolta löytyi merkkejä tuoreesta jäästä

Cassini-luotaimen kuvista on koostettu infrapunakarttoja Saturnuksen Enceladus-kuusta. Ne osoittavat, että myös kiertolaisen pohjoinen pallonpuolisko on geologisesti aktiivinen.

Vuonna 2005 tutkijat huomasivat, että Enceladuksen etelänavan alueelta nousee valtavia vesisuihkuja avaruuteen.

Nyt tutkijoiden Cassini-luotaimen otoksista tekemät globaalit kartat näyttävät, kuinka infrapunasignaalit selvästi korreloivat tämän geologisen aktiivisuuden kanssa. Kuvissa on tiikerin juoviksi kutsuttuja railoja, joista kuun pinnanalaisen meren vesi vapautuu.

"Infrapunasäteily osoittaa etelänavan olevan nuori, mikä ei ole yllätys, koska tiesimme jäisen aineksen suihkuista", sanoo Gabriel Tobie Nantesin yliopistosta.

Lisäksi infrapunakartat osoittavat, että aktiivisuutta on myös kuun pohjoisella pallonpuoliskolla.

Tutkijoiden mukaan tämä pintamateriaali voi niin ikään olla peräisin jäisistä suihkuista. Kyse voi olla myös vähittäisestä syväjään noususta pintaan halkeamien kautta.

"Kiitos Cassinin infrapunasilmien, voimme mennä takaisin ajassa ja sanoa, että yksi laaja alue pohjoisella pallonpuoliskolla näyttää myös nuorelta ja oli luultavasti aktiivinen suhteellisen vähän aikaa sitten geologisella aikajanalla", sanoo Tobie.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)