Uusi Auringon aktiivisuusjakso julistettiin alkaneeksi

Kansainvälinen ryhmä asiantuntijoita ilmoitti tiistaina, että Auringon aktiivisuusminimi ohitettiin joulukuussa 2019. Näin ollen olemme eläneet 25. jaksoa jo yhdeksän kuukautta.

Tutkijat seuraavat Auringon sykliä auringonpilkkujen avulla. Tuoreen jakson alkamisesta kertonut paneeli käytti Belgian kuninkaallisen observatorion auringonpilkkuaineistoa.

Viive julistuksessa johtuu siitä, että minimi voidaan todeta vasta jonkin aikaa sen jälkeen, kun se on tapahtunut. "Vain seuraamalla yleistä trendiä useiden kuukausien ajalta voimme määrittää käännekohdan kahden syklin välissä", sanoo Frédéric Clette observatoriosta.

Minimin katsottiin tapahtuneen viime vuoden joulukuussa. Sen jälkeen olemme eläneet uutta, järjestysnumeron 25 jaksoa.

Auringonpilkkuaktiivisuutta on seurattu vuodesta 1600 lähtien Galileo Galilein ja hänen aikalaistensa toimesta. Radiohiileen perustuvalla menetelmällä aurinkojaksoja on pystytty määrittämään viime jääkauteen saakka.

Käytössä oleva juokseva numerointi perustuu sveitsiläisen astronomi Rudolph Wolfin järjestelmään. Siinä ensimmäinen aurinkojakso alkaa vuoden 1755 helmikuussa.

Tästä ajankohdasta eteenpäin mitattuna on jaksojen keskimääräinen pituus ollut 11,0 vuotta. Pisin jaksoista on kestänyt 13,6 vuotta ja lyhyin tasan 9 vuotta. Päättynyt 24. jakso oli malliesimerkki. Se alkoi joulukuussa 2008, jolloin jakson pituudeksi tuli tarkalleen 11 vuotta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Aurinkotutkimuksen uusimmista tuloksista lisää viime viikolla ilmestyneessä Tähdet ja avaruuden numerossa 6/2020