Jupiterin suuren punaisen pilkun tuulet ovat kiihtyneet

Useita kertoja maapalloa kookkaampi Jupiterin suuri myrsky on voimistunut. Mittaukset perustuvat Hubble-avaruusteleskoopin eri vuosina ottamiin kuviin.

"Hubble on ainoa teleskooppi, jonka aikakattavuus ja erotuskyky mahdollistavat Jupiterin tuulten yksityiskohtaiset havainnot", sanoo Amy Simon Nasan Goddardin avaruuslentokeskuksesta.

Arvion mukaan suuren punaisen pilkun ulkoreunan tuulien nopeus on kasvanut kahdeksan prosenttia vuosina 2009–2020.

Jupiterin etäisyydeltä Hubble pystyy erottamaan noin 170 kilometrin kokoisia yksityiskohtia tarkimmissa kuvissaan. Pilkun syvempiä osia on kuitenkin hankala havainnoida. Hubble pystyy näkemään pilvien yläreunat, mutta kaikki niiden alle jäävä on siltä piilossa.

Havaintoja esitellään myös videolla.

"Tämä on mielenkiintoista dataa, joka auttaa meitä ymmärtämään, mistä suuri punainen pilkku saa energiansa ja miten hyvin se säilyttää sen", sanoo Michael Wong Kalifornian yliopistosta Berkeleystä.

Suurta punaista pilkkua on seurattu yli 350 vuotta ja yksityiskohtaisia havaintoja on tehty 150 vuoden ajan. Toisinaan pilkun koko on pienentynyt, toisinaan kasvanut tänä aikana.

Vuosina 2014–15 uutisoitiin pilkun kutistumisesta. Vuonna 2009 puolestaan pilkku sulautti itseensä pienemmän Jupiterissa riehuneen myrskyn.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)