Uusi menetelmä voi auttaa tunnistamaan elämää muualla aurinkokunnassa

Tutkijoiden mukaan menetelmän avulla pystyy havaitsemaan elämän riippumatta siitä, missä muodossa se esiintyy. Tunnistaminen perustuu siihen, kuinka monimutkaisia molekyylit ovat.

Keskeistä osaa metodin kehittämisessä on näytellyt Glasgow'n yliopiston Lee Cronin ja hänen tutkijatiiminsä uusi rakentumisteoria. Se havaitsee elämän molekyylit sen perustella, mitä elämä tekee, ei sen perusteella, mitä elämä on.

"Metodi sallii elämän tunnistamisen ilman mitään aiempaa tietoa sen biokemiasta", sanoo Sara Imari Walker Arizonan osavaltion yliopistosta.

Croninin tiimin kehittämä algoritmi pisteyttää molekyylin kompleksisuuden. Tämä niin kutsuttu MA-luku perustuu molekyylin sidosten määrään. Suurilla biogeenisillä molekyyleillä on suurempi MA-luku kuin pienillä molekyyleillä tai suurilla molekyyleillä jotka eivät ole biologista alkuperää.

MA-luku mitataan hajottamalla molekyylit niiden osatekijöihin massaspektrometrillä. Cronin testasi kollegoineen määrityksen toimivuutta erilaisilla näytteillä, joihin kuului palanen Murchisonin meteoriittia sekä fossiileja sisältävää järven sedimenttiä 30 000 ja 14 miljoonan vuoden takaa.

Testeissä ilmeni, että tietyn MA-arvon yläpuolella vain elämä oli pystynyt synnyttämään molekyylin.

"Elävät ja ei-elävät systeemit eroavat toisistaan sen suhteen, kuinka ne voivat koostaa monimutkaisia molekyylirakenteita", sanoo Doug Moore Arizonan osavaltion yliopistosta.

Tulevaisuudessa aurinkokuntamme muilta kappaleilta elämää etsivät luotaimet voisivat kuljettaa mukanaan MA-luvun määrittämiseen kykenevää laitetta.

Aiheesta lisää Arizonan osavaltion yliopisto (englanniksi)