Komeetoista on nyt löydetty kaikki elämän tärkeät rakennusaineet

Rosetta-luotaimen havainnot paljastivat ensimmäistä kertaa kiinteää fosforia komeetalta. Suomalaistutkijat olivat tärkeässä roolissa mittausaineiston analysoinnissa.

Uuden löydön myötä pyrstötähtien rooli elämän alkutaipaleella korostuu.

"Tulos tarkoittaa, että kaikki elämälle tärkeät aineet eli CHNOPS-alkuaineet on nyt löydetty komeetoista kiinteinä. Fosfori oli niistä viimeinen. Komeetat ovat siis voineet tuoda nämä aineet maapallolle", kertoo Harry Lehto Turun yliopistosta Tähdet ja avaruus -lehdelle.

Vuonna 2004 matkaan laukaistu Rosetta-luotain saapui komeetta Churyumov-Gerasimenkon kiertoradalle vuonna 2014. Luotaimen toiminta lopetettiin 2016, kun se laskettiin komeetan pinnalle.

"Rosettan lopettaessa toimintansa oli vielä paljon dataa käsittelemättä, ja sitä on vieläkin. Analysointia on tehty koko ajan", Lehto selittää.

Tulos saatiin Rosetta-luotaimen COSIMA-intrumentilla, joka tutki komeetasta irronneiden pölyhiukkasten koostumusta. Hiukkaset kerättiin, kuvattiin mikroskoopilla ja niiden koostumus mitattiin massaspektrometrillä.

"Minut ja vaimoni Kirsi Lehto kutsuttiin mukaan COSIMA-yhteistyöhön astrobiologian asiantuntijoina. Valitsin omaksi tehtäväkseni etsiä fosforia. Tiesin sen olevan vaikea mutta tärkeä löytää", Harry Lehto jatkaa.

Aiemmin CHNOPS-alkuaineet on löydetty kiinteinä asteroideista. Komeetat ovat Lehdon mielestä vielä kiinnostavampia elämän kannalta.

Komeetat sisältävät vettä ja muita haihtuvia aineita. Niiden törmäysten muodostamat mikroympäristöt saattavat olla asteroiditörmäyksiä otollisempia elämän kehitykselle.

Aiheesta lisää Turun yliopisto